Socker och vetemjöl triggar inflammationer i kroppen

Jag är inte det minsta överraskad över vilket resultat, som den pilotstudie Ett sötare blod skriver om, visar upp:

Nu visar alltså en ny studie från USA att inflammatoriska tarmsjukdomar istället kan gå att kostbehandla. Och håll i er – här kommer ett nytt namn för en kostbehandling där man tar bort processad mat, socker, mjöl och många mjölkprodukter: the specific carbohydrate diet (SPD).

Precis som Ett sötare blod konstaterar är pilotstudien för liten för att leda till en ny typ av kostbehandling samtidigt som det ovillkorligt borde väcka forskarvärldens intresse.

Att jag ändå inte är det minsta överraskad beror på det jag sedan länge konstaterat för egen del när det handlar om hur socker triggar inflammationsliknande symptom i min egen kropp.

Jag kan i princip slå vad om vad som kommer att hända när jag under en period eller intensivt någon dag ätit för mycket socker i form av godis och annan sockerrik kost. Som ett brev på posten kommer känslan av begynnande sjukdom krypande i kroppen och en stelhet i leder som inte fanns där innan det större sockerintaget.

Att känna sig lite halvsjuk och stel är ju inte så farligt när det går över med lite motion och bättre tankar på vad man stoppar i sig. Men det är också en väckarklocka för hur det generellt sett bidrar till att trigga betydligt värre saker i kroppen.

Det finns mycket skit vi ska tänka oss för om innan vi överdoserar det i vår kropp. Socker är utan tvekan en av dom största vardagsbovarna. Socker är sannolikt DET mest inflammationsdrivande livsmedlet av alla.

 

Translate »