Dags för årets första test av formen

Trots att det knappt har varit någon vinter alls så har min löpning ändå haft en vintersäsong med 80 % inomhusträning och löpband istället för att ha harvat i mörker på vardagskvällar som varit fallet tidigare år.

Jag tror att det har varit ett nyttigt skifte för att hitta en bättre kontinuitet den mörka delen på året och det har resulterat i ett tydligt lyft i träningsmängd. Trenden från mitten av februari har hållit i sig med drygt 50 % ökning i mängd och ännu mer i tid.

Min plan i oktober/november var att åka en hel del längdskidor när det väl blev vinter. Det blev inte mycket med vintern och ändå har det funnits goda förutsättningar att åka på konstsnö-spår runt om i trakterna men annat har kommit emellan detta.

Trots detta blev det till slut drygt 10 mil längdskidor under vecka 10 uppe på Hundfjället/Tandådalen. Från första dagens extremjobbiga runda på knappt 6 km till sista dagens 28 km som hade kunnat vara ännu längre. Att under en vecka gå ifrån att fundera över vad man håller på med, och undra hur tanken om ett Vasalopp ens kan existera, till att ha återfått just den tanken som något helt realistiskt. Att hitta tekniken är fantastiskt att känna och att förstå hur viktigt det är i just längdskidor. Betydligt mycket mer avgörande än löpning som i sammanhanget är en barnlek.

Jag hade gärna kört ett antal mil till i år men nu är det fullt fokus på löpning och detta utomhus igen. På söndag är det dessutom (redan!) dags för årets första lopp för min del att genomföra. Varvetmilen i Göteborg, det som tidigare hetat Seedningsloppet, över 10 km i Frihamnen.

Jag har sprungit loppet i Frihamnen 2013, 2014 och 2015 för att förra året göra en avstickare till Borås istället med förhoppningen om en snabb bana där. Något som inte riktigt stämde..

Min bästa tid i Frihamnen är 45:14 från 2015 och jag sprang på 45:11 i Borås-versionen trots tuffare bana. Någonstans finns en tro på att kunna göra den bästa tiden i Frihamnen någonsin och att gå under 45 minuter för andra gången i livet (PB 44:08 från Kretsloppet i Borås 2014) men vis av erfarenhet och vad jag har bestämt inför året så är det mål i form av guld, silver och brons-mål som gäller även i varje enskilt lopp.

Medaljmålen för året över 10 km är brons 44:59, silver 44:07 och guld 42:59.

I loppet på söndag, med ganska osäker form och utan att ha haft något specifikt fokus att springa speciellt snabbt, så ser medaljmålen ut så här:

Brons: 44:59

Silver: 44:30

Guld: 44:07

Jag tror att det realistiska är att bemästra en bästa-tid på den här banan, gå under 45 minuter, få ett Brons och ett PB på banan. Allt utöver det är en bonus.

Oavsett vad så är det roligt att få ett tecken på hur formen är vid samma tidpunkt varje år. Hade det bara handlat om mängden under första kvartalet så vore utgången given…

Efter söndag återgår fokus till distans, långsamt och länge under april för att sedan anpassa det hela på rätt sätt inför min femte start i Göteborgsvarvet i maj. Under alla omständigheter ska det kunna bli bättre än förra årets katastrofkänsla.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »