Det är inte farligt att träna och äta bra mat. Punkt!

Några rader med anledning av Lisa Jiseis uppmärksammade debatt-text ”Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med” som publicerades i Metro:

Det är så tråkigt när så olika saker blandas ihop och hamnar med feta rubriker i diverse sammanhang!

Om man i grunden lider av psykisk ohälsa och en tvångsmässig syn på sin kropp så kan det självfallet sluta i en katastrof om man kombinerar en sjukdom som anorexi med träning. Det är lika illa som passivitet och matmissbruk åt andra hållet.

Vi behöver lära oss att uppmärksamma och våga prata om alla typer av missbruk och destruktiva beteenden. Tyvärr blandas nu korten ihop mellan något som i grunden är enormt positivt både för individ och allmän folkhälsa och det som istället är destruktivt beteende grundat i ohälsa.

Lisa avslutar just den här texten med följande:

”Sverige behöver inte en debatt om farorna med träning och hälsosam kost”, sägs det. Jo, det gör vi. Nu.

Just här uppstår problemet för mig i förhållande till den övriga texten som handlar om hur en människa med psykiska problem har kommit ur detta och idag lever ett bättre liv. Grunden till detta är inte faran med träning och hälsosam kost. Grunden till detta är att en människa med psykiska problem just i det här fallet har missbrukat både mat och träning för att döva sin ångest. Kroppsfixering och ätstörning i grunden kombinerat med träning har nog tyvärr en ganska dyster utsikt att bli bra…

Det finns självfallet många som är självupptagna och egocentriska i synen på sig själv och sin träning och sitt sunda liv. Men det är ändå ett val personen själv gör och så länge detta inte handlar om missbruk som går ut över andra människor och som i förlängningen innebär enorma kostnader för samhället och sjukvården så tycker jag att alla ska ge blanka fan i hur mycket någon annan tränar och vad dom äter. Är flödet i sociala medier från en sådan person så provocerande så föreslår jag antingen att man filtrerar bort inlägg som dessa eller helt enkelt avföljer.

Det är inte farligt att träna och äta bra mat. Punkt!

Men vad vet jag som bara tränar tre gånger i veckan? Jag har nog inget att komma med här…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »