Dags för ett vetenskapligt test av min löpning

Jag är inne på det fjärde året av regelbunden löpträning vid det här laget. Jag har på egen hand  lyckats balansera träningen och utveckla mig själv till en nivå som kändes avlägsen för bara några år sedan.

Mål har satts upp och mål har prickats av samtidigt som det givetvis blir svårare att på amatörnivå, och utan ambitioner att lägga ner oändlig tid på det hela, fortsätta att utvecklas rent resultatmässigt.

Efter PB på både halvmaran och milen under hösten så ligger bara ett riktigt stort mål framför mig – att bemästra ett marathon om ett drygt år.

Efter ett direkt tips gick jag igår in på Aktivitus sida och läste om deras olika tester och program. Har noterat deras FB-sida tidigare men inte riktigt satt mig in i exakt vad som erbjuder.

Detta har nu i alla fall lett till att jag om en vecka ska genomföra ett rejält test på deras anläggning i Göteborg. Ett Löparpaket är inbokat:

  • Ett Avancerat test på löpband med mjölksyramätning
  • En test av rörelseekonomi
  • En test av maximal syreupptagningsförmåga (Vo2max)

Till detta kommer sedan ett personligt anpassat träningsprogram som sträcker sig i 16 veckor framåt. Jag har även lagt till ett ”blodpaket” där Hb, glukos och blodfetter kontrolleras.

blog_test

Målsättningen från min sida är att det ska vara ett träningsprogram som siktar mot marathon i första hand. Sedan gissar jag att det kommer att innebära en hel del betydligt jobbigare delar än att lunka omkring och samla kilometer.

Sedan är det givetvis extremt spännande att få se vad testerna visar – hur god fysiken egentligen är.

Ser med spänning fram emot nästa tisdag och en rapport lär dyka upp här!

 

Translate »