Hälsohetsen är en marginell företeelse

Med alla respekt för att många hetsar sig själva att träna för mycket, och att gå på dieter som lakar ur kroppen istället för att skapa förutsättningar att bli friskare, så är detta inte det stora problemet i samhället.

Det är kanske så att detta idag, på Facebook, Instagram och olika träningsappar, är det som syns och skapar bilden av en nation av tränande människor. Men det är alla dom andra, som inte taggar bilder med diverse olika träningsrelaterade hashtags, som i mycket högre utsträckning är dilemmat.

Bakom detta finns alla som lever ett sunt liv utan att dela det med övriga världen men allra viktigast är den alldeles för stora andel av befolkningen som inte aktiverar sig i tillräckligt hög utsträckning och till detta har en kosthållning som spär på bristen på motion.

En skev verklighetsbild är inte något nytt fenomen för den tid vi lever i just nu. Den har existerat i alla tider och varit högst påtagligt närvarande under de senaste 25 åren. Olika dieter för att gå ner i vikt är inte heller något nytt. Detta har prytt veckotidningarnas och kvällstidningarnas omslag så länge jag kan minnas. Dieter och bantning har under hela min livstid varit något som varit kommersiellt gångbart. Mest är det namnen (och kanske byte av namn på samma diet) som varierat i popularitet.

Det som däremot har stigit i popularitet, och därmed även blivit kommersiellt gångbart på ett helt annat vis, är det fokus på personlig träning och den hälsoeffekt som detta kan ge. Detta har stegrats radikalt det senaste decenniet och accentuerats av att det under samma tid vuxit fram sociala medier där våra personliga upplevelser av detta delas i realtid. Detta stör många som inte har samma intresse men det är i grunden inte ett problem och en hälsohets. Den andel av alla som tränar enbart för personligt välbefinnande (inte för att tävla vilket är något helt annat) och gör det för mycket för sitt eget bästa är vågar jag påstå personer som även i övrigt tenderar till att ha svårt att balansera saker i livet.

Jag tror att vi måste dela upp hela det här resonemanget i några olika delar.

Det finns dom som livet igenom testar olika dieter och varianter som finns på marknaden. Snabba lösningar som oftast backar bandet lika snabbt tillbaka och ytterligare en bit.

Sedan finns det en annan typ av människor som faktiskt inser att det krävs en förändring för att må bättre och kanske även kunna leva ett tillräckligt långt liv utan att bli sjuk i förtid. Här är det inga snabba lösningar och dieter som räcker till. Istället handlar det om att lägga om kosten på ett långsiktigt sätt som sträcker sig längre än hur man ser ut på stranden samma sommar.

På samma vis är det nog med träningsvågen vi är mitt inne i. För många av de som vill få en långsiktig förändring är motionen en del av helheten.

Inte heller träning som påbörjas i mogen ålder är något som ger snabb effekt för de flesta. Det tar tid och är slitsamt vid sidan om många underbara upplevelser.

Till viss del verkar det mer vara sociala medier och vad som delas där som är ett större problem för många än att människor faktiskt aktiverar sig. Det tycks vara mer provocerande att läsa om det där underbara träningspasset och se en skön svettig träningsbild, tillsammans med hashtags, än vad det är att läsa och se om människor som äter glass, dricker Coca Cola eller super på krogen.

Jag säger inte att något av detta enskilt är ett problem. Vare sig träningen, glassen, Coca Colan eller spriten på krogen behöver vara ett bekymmer men när det tycks uppröra så många med det förstnämnda att det ses som en hetsfaktor i samhället så är det ett problem som jag inte riktigt vet hur vi hamnat i.

Verkliga problem, inklusive människor som saboterar sin egen kropp med för mycket träning och för lite mat, ska givetvis tas på fullaste allvar. Men det verkliga problemet i samhället idag är fortfarande, oberoende av innevarande träningsvåg, att för många människor rör på sig alldeles för lite och detta kombinerat med en kosthållning som inte är långsiktig nog för ett hälsosamt liv.

Hälsotrenden finns runt omkring oss men att se bilder och hashtags om detta som ett hetsande är enligt mig helt fel sätt att ta sig an det hela. Se det istället som en inspirationskälla att själv börja gräva fram ditt eget lite piggare och mer hälsosamma liv ur.

Translate »