Ärligheten på Instagram

En ständigt pågående diskussion är den om sociala medier och vilken bild som förmedlas av våra liv.

Det är det glättiga och överdrivet positiva som mycket fokuseras på. Bilderna på Instagram är tillrättalagda och representerar inte verkligheten.

Det är så det ofta beskrivs och i vissa kanaler och hos enskilda personer är det exakt på det viset. Sannolikt samma personer som innan sociala medier var en faktor alltid har förmedlat samma glättiga bild av sig själva och sin tillvaro trots att det inte kan vara på det viset.

Personligen är jag rätt säker på att det inte är det här sättet att förmedla bilden av sig själv på som håller i längden. I alla fall är det inte hos dom personerna på Instagram som jag hittar inspiration och känner någon äkthet. Det är där innehållet i sin helhet förmedlar vad som visar upp ett liv med toppar och dalar som vem av oss som helst lever.

Jag är fullkomligt medveten om att man i ett medium som Instagram, i vad det i alla fall var från början, fokuserar på bilden och vad den förmedlar. Men Instagram är idag så mycket mer än bara bilden, som i sig kan förmedla en yta, och med sitt totala innehåll med texter och stories hos många nyanserar och utvecklar det som syns på den enskilda bilden.

Det finns flera olika sätt att hantera sitt intag av Instagram-poster.

Man kan välja att helt enkelt bara uppskatta fantastiska bilder utan att ens bry sig om vilken mer eller mindre glättig bild som förmedlas i tillhörande text.

Sedan är valet att också bry sig om vad som skrivs och antingen irritera sig på eller håna de mer eller mindre osannolikt ensidiga bilderna människor målar upp om sin vardag.

Gör man på det viset och väljer att ensidigt irritera sig på vad som förmedlas så finns det en enkel åtgärd: sluta följ dom som irriterar dig med alldeles för många glättiga och i ditt tycke tillrättalagda historier om ett perfekt liv.

Kanske är det så att du inte har tagit till dig helheten i inläggen hos dom du följer och kanske ska ge någon en andra chans genom att helt enkelt ta in hela bilden? Om inte det hjälper: sluta följ personen!

Om man slutar att följa det som bara irriterar, och som man inte ens kan hånskratta åt en gnutta, och istället samlar på dom personer och konton som faktiskt förmedlar en nyanserad bild av sig själv och sitt liv som innehåller även det mindre glamorösa så finns det mycket att hämta därute!

Det finns många som väljer bort det tråkiga och mindre positiva. Jag väljer att ta med båda delarna och inte minst om min stor hobby löpningen där jag skryter om mina resultat och grymma träningspass men även deppar när det känns tungt och när en skada innebär DNF två lopp i rad. Det finns säkert dom som tycker att det är patetiskt att skriva om småskavanker hos en motionär som hindrar ifrån att springa på medioker nivå, men det är i alla fall ingen glättig tillrättalagd bild som förmedlas.

Om ni som jag gillar en del träning och livets upp och nedgångar i stort så har jag några grymma konton ni absolut ska följa:

Joanna Swica är tjejen som numera tränar och tävlar i triathlon och som på alla sätt passar in i bilden av att dela med sig av både bra och mindre bra delar i livet. Mycket underhållande på många sätt och inte minst en stor förebild för alla unga tjejer! @joannaswica på Instagram

Lovisa ”Lofsan” Sandström är en av landets mest kända träningsprofiler med sitt gym, sin träningsapp, podden tillsammans med Jessica Almenäs och allt annat som händer kring träning. En slipad affärskvinna och träningsprofil i ett! Utan tvekan någon att följa för att få en annan bild av träningsbranschen än den man kanske kan få annars. @lofsans på Instagram

Jonas Colting är för många en provokatör i första hand, men det finns enormt mycket mer än detta att ta del av på Instagram och i hans podd. @jonascolting på Instagram

Simon Wikstrand är killen som var med och startade Helsingborg Marathon, som han nu lämnat, och som illustrerar hur livet som småbarnsförälder och ambitioner att springa snabbt kan krocka och påverka. @simonwikstrand på Instagram

Om jag går utanför träningsbubblan så är Stina Wollter och hennes Instagram-konto ett obligatorium att följa om man är det minsta lilla intresserad just av debatten om kroppsfixering och vad som är okej och vad som anses opassande. @p4stina på Instagram

Det finns mycket mer än bara yta att tillgå på Instagram. Det gäller bara att välja vad man själv vill få ut av det hela och sluta bara irritera sig på yta utan innehåll när innehållet finns där också om man bara vill.

Translate »