Januari blev en verklig nystart

Ambitionen har varit att göra januari till månaden när det sattes en annan tydlighet och struktur i hur jag tränar varje pass. Allt detta genom att följa en träningsplan som sätts av Kenth Svensson specifikt för mig.

Det handlar om fler snabba minuter i träningspassen och med det en generellt högre fart framför allt på intervallerna men även på långpassen för att på så vis öka uthålligheten.

Med bara ett långpass kvar av den fjärde veckan med denna träningsplanen, och januari månad avklarad, så är det väldigt tydligt att det som varit målet också har skett i praktiken. Jag har inga jämförelser i form av km-tider eller snabba pass generellt sett. Men det jag har är en tydlig jämförelse över antal minuter i pulszon 4-5.

Jämfört med januari förra året, eller vilken annan månad som helst 2018 där det inte avverkats ett lopp, så är det en dramatisk skillnad som det inneburit. Den totala träningsmängden är i princip densamma som januari 2018.

Antal minuter i zon 4-5 var förra året 8,5% och i år har det varit 25,5% av total tid. Om nyckeln är att springa fler intensiva minuter för att öka uthålligheten så är det ingen tvekan om att det här inte bara är en nyckel utan snarare att öppna dörren på vid gavel!

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Fredric Kjellberg (@kjellberg)

Lite är det faktiskt tillbaka till mer av den träning, sett till intensivare och mer pulshöjande delar, som jag gjorde fram till 2015. Därefter flyttades fokus över till fler långa och långsammare pass och många av dom snabbare passen fick ge vika. Skillnaden nu är att farten sprids ut på ett annat sätt än vad som skedde då. Förhoppningsvis ger det mer och resulterar inte i att det blir för slitsamt.

Att springa på löpband är givetvis mer kontrollerat för att hålla rätt fart hela tiden. Det är också mer krävande att hålla tempot där jämfört med utomhus. Man får inget gratis och just av den anledningen tror jag att det för mig är mycket mer effektivt än att bara springa utomhus på vintern, i ett lägre tempo generellt sett.

Translate »