Kvickare tider med Snabba fötter 2019

2019.

Snart nytt år och med det också en ny plan för min löpning. Som vanligt sker det utifrån senaste året och hur det har fungerat.

2018 har varit ett år med blandade känslor för träning, form och resultat. Mycket har varit bra och gått bra – en del annat inte riktigt som jag velat.

Det jag velat skulle ha gått bättre är mina två maratonlopp. Det i Stockholm kan jag leva med sett till hettan. Det i New York är och kommer att vara en besvikelse för att jag inte lyckades har formen för att klara fyratimmarsmålet.

Funderingarna om framtida mål har funnits med mig under året. Ska jag fortsätta träna för att springa maraton, ska jag fokusera på något annat som helt bryter av med vad jag gjort eller ska jag helt enkelt hitta mål som inte kräver långpass och den mentala utmaning (och utmattning) som maraton kräver?

Ultravasan fanns med som ett alternativ att bryta av den ”vanliga” löpningen som jag ägnat mig åt ganska många år. Direkt efter New York föll det bort ganska snabbt liksom tankarna på att ta den enkla vägen framåt och skippa långdistanserna helt.

Allt landar i att även under 2019 träna för att springa maraton men att göra det för att kunna klara av det på ett helt annat och mycket bättre sätt än det här året.

För att få möjligheten att göra det bättre kommer jag att ta hjälp för att min träning ska genomföras på ett annat sätt och täcka upp för det som saknas idag. Den hjälpen, som till att börja med sträcker sig 3 månader från årsskiftet, kommer att ske i form av coachhjälp på distans av Kenth Svensson.

Utifrån ett möte vi hade i helgen som var, där jag fick berätta om hur jag tränar, vilka resultat det givit och vilka mål jag har framåt, kommer han att sätta ihop träningsprogram för mig 2-3 veckor framåt löpande under vintern och början på våren.

Målsättningen med detta är att var så bra förberedd för ett maraton att jag ska kunna vara så stabil att jag, så långt det är rimligt, är säker att klara tider under 4 timmar.

För att göra detta ska jag totalt sett inte träna mer totalt sett än vad jag har gjort men jag ska göra det på ett annat sätt för att slipa bort bristerna som finns i mitt egenhändigt konstruerade träningsprogram enbart baserat på min egen erfarenhet. Nu är det en mångårig maratonlöpare som ska tala om för mig hur fördelningen och innehållet  av mina träningskilometer ska se ut vecka för vecka.

Allt detta ska då mynna ut i att springa maraton till sommaren och prestera en bra bit under 4 timmar. Det ska också innebära att jag på köpet ska kunna bli ännu snabbare på 10 och 21 km men det är den orimligt stora ”tidsförlusten” från 10/21 km till 42 km som i första hand ska kapas. Det innebär också att jag ska kunna bli ännu lite snabbare även på 10 km och 21 km.

Med ett ”normalt” tidstapp från halvmaraton till den dubbla distansen ska jag kunna klara den på 3.40-3.45. Det handlar om 10-15 sekunder snabbare varje kilometer än den bästa maratontiden jag gjort. Hur normal jag är i det avseendet återstår att se.

För att steppa upp detta på ett vettigt sätt under våren så kommer loppen under första halvåret att planeras på ett liknande sätt som under det här året med formtest på 10 km i Varvetmilen i slutet av mars, Göteborgsvarvet i maj och ett maraton i juni månad. Kanske också ett millopp till i april.

Snabba fötter? Ja, det är så Kenth Svensson kallar sig på sin sajt och Instagram!

Translate »