Göteborgsvarvet – ändrade planer

Varvetveckan är här. Den blå linjen har börjat slingra sig från Slottsskogen runt banan idag och med den, som sig bör, strålande sol och grym inspiration i naturen.

Det blir sjätte gången för min del på lördag och mina tankar om hur loppet ska genomföras har ändrats de senaste veckorna.

Från början har jag utgått ifrån att Stockholm Marathon ligger två veckor efter och att det innebär ett lugnare varv för att inte slita ut mig inför det större målet 2 juni. Jag har varit lite rädd för konsekvensen av ett varv med full satsning.

Det jag nu har kommit fram till är att springa Göteborgsvarvet på samma sätt som tidigare år, dvs genom att springa det bästa som finns för dagen.

Dels är det svårt att springa ett lopp och hålla igen (det är i alla fall min erfarenhet) och sedan har jag faktiskt haft lite dialog med mycket mer erfarna löpare och coacher än mig själv för att höra deras syn på de båda loppen med två veckor mellan varandra och den ambition jag har i Stockholm.

Slutsatsen av detta blev alltså att inte hålla igen på lördag utan att ta det som en genomkörare inför maran för att därefter, givetvis, radikalt dra ner på träningen sista två veckorna och bara springa i ett tempo som delvis är i mitt mara-tempo.

Jag får ett lopp över halva distansen som är i ett tempo en rejäl bit snabbare än vad jag ska springa i 2 juni och får också med det ett kvitto på formen utan att ha anpassat mig i träningen för Göteborgsvarvet mer än halva sista veckan när det blir ett pass mindre än en vanlig vecka.

Vad detta sedan slutar med för resultat på lördag är svårt att säga. Tidigare år, när det gått bra, har jag trappat ner träningen ett par veckor innan varvet för att prestera mitt bästa. Det gör jag som sagt inte nu på samma sätt och det jag kan utläsa av hur det känns när jag springer och vad ren data (puls osv.) säger så ser det bra ut.

Om tidsmålet, när planen var att springa lugnare, låg på 1.50-1.55 så sätter jag det istället i nivå till min PB-tid för Göteborgsvarvet från förra året som är 1.44:17. Ska jag springa ett marathon bättre än 3.51 ett par veckor senare så ska jag absolut kunna ligga på den nivån även om jag inte trappat ner någon träning inför det här loppet.

Planen för att nå ner till ett PB är att hitta mitt tempo och sedan hålla en jämn fart hela vägen på exakt samma sätt som förra året, när det skilde 5 sekunder mellan respektive 5 km-del i loppet, och sedan kunna ha kraft kvar för en långspurt sista 2 km. Nyckeln är att inte ryckas med i för hög fart första fem. Det gäller mig och det borde gälla många andra i loppet.

Startgruppen är nummer fem, startnumret 10924 och starttiden 13.22. Väderprognosen säger 20-22 grader med växlande molnighet och lätta vindar.

Förutsättningarna finns där och sedan får dagen visa vad som är möjligt!

 

 

 

 

Translate »