Gadgets för din träning

Det där med träning och teknik är en balansgång att hantera. Det är lätt att tron på tekniken snarare blir en belastning än ett hjälpmedel så som det är tänkt. Det handlar i alla fall om att hitta rätt typ av hjälpmedel.

Det är inga problem att lasta på sig många olika prylar när man ska ut och träna. Jag har gjort det och har efterhand dels skalat ner och dels hittat det som funkar bäst för mig.

Dokumentera träningspassen

När jag började springa igen 2010-2011 var det med hjälp av appar i telefonen jag registrerade mina rundor. Runkeeper, Strava och en rad andra appar provade jag. Apparna synkades mot webben och jag fick kontroll över min träning.

Telefon och app fungerar helt okej men det blir ett bökigt moment att hantera för att sätta på och stänga av samtidigt som man måste bära med sig just telefonen hela tiden.

Efter något år så köpte jag istället en Garmin-klocka med pulsband när jag var i New York våren 2012. Med den förenklas väldigt mycket i själva ”hanteringen” av det hela samtidigt som den, om man gillar det, ger mer info om träningen än vad en app gör.

Jag är nu inne på min tredje Garmin (735XT) som är den bästa jag haft så här långt. Snabb, smidig och tillförlitlig med automatisk överföring av avslutade pass till Garmin Connect i molnet och därifrån vidare till andra tjänster jag fortfarande använder.

Just Garmin 735XT är också en smartare klocka i den bemärkelsen att den kan kopplas till telefonen med aviseringar om sms och annat skoj om man gillar det. Personligen har jag kopplat bort alla sådana ”pling” ifrån klockan. Det som dock är smidigt är att man ser på klockan vem det är som ringer när man är ute och springer så att kan kan välja om man vill svara eller inte just då.

Om du är igång med träningen och tycker att det är roligt att kunna se hur du har sprungit och följa din utveckling så är mitt råd att köpa en Garmin eller liknande som du enkelt synkar med molnet. Ska du springa intervaller och vill ha koll på vad du gör så är en klocka överlägsen telefonen. Vill du även kunna träna med kontroll på pulsen så ska du absolut lägga några hundralappar extra – antingen på en klocka med pulsmätning vid handleden eller en med pulsband runt bröstet som ansluts till klockan.

Musiken

I nystarten var jag helt beroende av att springa med musik i öronen på mina rundor. Numera är det inte alls lika avgörande och musiken är lika ofta bytt mot en podcast om jag inte helt skippar lurarna.

Det finns ett par alternativ för att lyssna på något. Antingen telefonen eller en iPod (eller liknande):

Med det förstnämnda så ska ju den där telefonen med på rundan även om man inte använder den för att dokumentera rundan i en app. Den stora fördelen är att allt finns färdigt där i Spotify eller pod-appen.

Med en iPod så vinner man väldigt mycket i smidighet med tanke på hur liten en sådan är. Den stora nackdelen är att det som ska lyssnas på måste förberedas och synkas in i iPoden. med tanke på att allt idag streamas och att vi inte fysiskt äger något så blir det ett hinder på vägen.

Jag har gått från telefon till iPod och tillbaka till telefonen igen just för smidigheten i att ha med sig allt utan en massa extrajobb.

Till lyssnande följer ganska logiskt ett par hörlurar. Jag tror att jag har sprungit med minst 7-8 olika varianter av hörlurar senaste 5 åren. Från större hörlurar som Urbanears Plattan och ner till in-ear-varianter av olika slag. Dom allra bästa med sladd är Urbanears Medis, som fungerar alldeles utmärkt, men ingenting slår dom trådlösa JBL Mini som jag har nu och har använt senaste året.

Även om jag motsäger det hela i frågan om att dokumentera dina träningspass (inte telefon där) så är ändå en smartphone tillsammans med trådlösa hörlurar det bästa sättet att lösa detta på.

Numera så springer jag i princip aldrig ett lopp med hörlurar. Efter att ha gjort det ett antal gånger utan att ens ha slagit på något att lyssna på så sker det nu helt utan musik.

Appar och uppföljning

Runkeeper, Strava, Garmin Connect, Jogg.se, Smashrun – listan på olika appar och webbsidor för att följa upp din träning är lång.

Jag är ansluten till samtliga ovan nämnda plus några till. Det räcker givetvis med en, vid sidan om den sida som själva klockleverantören har (om du använder klocka) och ska jag vid sidan om det tipsa om en enda att synka vidare till så är det Smashrun som skapar en hel massa olika grafer och rolig uppföljning på din löpning.

Att jag sedan, som statistiknörd, har en excelfil med alla träningspass, vecka för vecka och månad för månad, med uppföljning på en rad olika sätt är en helt annan sak och kanske ett framtida blogginlägg.

Bilder 

En sak som jag tycker är en rolig del av alla mina löprundor är att dokumentera med bilder på olika vyer och sammanhang. Även här köpte jag en separat liten kamera, Polariod Cube, för att smidigt kunna ta bilder och även filma under träningspass eller lopp.

Den är helt okej men det har ändå blivit så att min iPhone blir den som tar nästan alla bilder eftersom den ändå är med. Det har egentligen blivit så efter det att jag började med trådlösa hörlurar så att inte telefonen är ”upptagen” av en hörlurssladd. Nu är det enkelt att bara plocka fram den vid rätt tillfälle.

Bilderna hamnar sedan på Instagram där jag heter ”Kjellberg

Andra viktiga tillbehör

Förutom ett par bra skor och de kläder som passar bäst för tillfället så finns det ett par andra tillbehör som jag vill tipsa om och som är viktiga för mig.

Det första som är med mig på i princip alla träningspass och lopp jag springer är mitt Flipbelt. Som minst används det för att placera telefonen och sedan kan det vara husnycklar, vattenflaskor och annat energitillskott som kan behövas på ett långpass eller lopp.

För er som inte vet vad ett Flipbelt är så är det enkelt förklarat ett elastiskt midjeband med fickor för ovan nämnda prylar. Det sitter tight mot kroppen och är smidigt att använda. Som tillbehör till detta finns anpassade vattenflaskor som jag också använder.

Det andra tillbehöret som används väldigt ofta, även när inte solen skiner, är mina solglasögon. Funkar givetvis för att hindra solen men även skönt att ha om det blåser eller kanske regnar.

Vid sidan om alla kläder för väder som krävs så använder jag, också nästan alltid, kompressionstuber för vaderna (eller kompressionsstrumpor) för att skona vader ifrån den värsta belastningen. Ofta på träning och alltid i lopp!

Sedan är en bekväm keps också en bra grej att ha i garderoben. Skyddar både mot sol och regn.

. . . . .

Vad av det här som är nödvändigt eller bara skoj är upp till var och en.

Personligen handlar det om att det ska vara så smidigt som möjligt så att det inte påverka själva träningen negativt – det måste tillföra något – och det tycker jag att det som finns med i mina tips gör.

Vilka tillbehör använder ni i er träning?

 

Translate »