Jubileumslopp på lördag!

Det är få saker jag upprepar årligen och ser som en tradition. En sådan sak är dock Göteborgsvarvet som alltid framkallar en speciell känsla under veckan och nedräkningen inför loppet på lördagen.

Alla flaggor längs gatorna.

Den blå linjen som målas för att än en gång vägleda alla varvet runt.

Nummerlappsutlämningen och mässan med alla löparprylar.

När sedan dagen är där blir det en, numera, traditionsenlig busstur från Bollebygd ner till Korsvägen och där ett byte till spårvagn upp till Slottsskogen och promenad vidare till Slottsskogsvallen för inkvartering på läktaren någon timme. Inte för att det behövs för att det regnar, för det gör det ju aldrig på varvet-dagen, utan bara för att ska ett lugn och känna in stämningen när allt förbereds på löparbanorna nedanför för att ta emot alla oss närmare 50 000 löpare några timmar senare.

När nummerlapparna numera delas ut nere på Svenska Mässan så blir det inte lika mycket folk så tidigt just runt Slottsskogsvallen men med en timme kvar så är det ändå välfyllt på läktarna och utanför.

Det spelar ingen roll hur väl förberedd man är. Det blir ändå alldeles för många toalettbesök innan start för att det egentligen ska vara rimligt…

Vädret är också alltid enormt intressant att följa inför loppet. Av någon outgrundlig anledning brukar det alltid bli varmare och finare väder i prognoserna för varje dag som går och det slutar med solsken och lite för varmt för att vara optimalt.

Samtidigt är det ju så att rutiner eller traditioner till trots – det är ändå ovillkorligt dom långsiktiga förberedelserna i kombination med dagsformen som avgör hur själva loppet kommer att gå och i en gradering av de båda är utan tvekan förberedelserna en lång tid före allra viktigast.

Sett ur det perspektivet så har jag den bästa grunden att falla tillbaka på som jag haft någon gång inför Varvet. 50% större träningsmängd än förra året och 30% mer än det allra bästa året 2015.

Sett till dagsform så är orosmomentet egentligen ett: den sena våren och en påverkan av pollen i luften senaste veckan som framkallat en enorm trötthet.

Om jag ska ge mig på att specificera någon form av mål inför lördagen så ser det ut så här:

Brons: 1.44:47

Silver: 1.43:59

Guld: 1.41:59

Bronsmålet är i nivå med mitt PB i Varvet från 2015 (en sekund bättre) och når jag det finns det ingenting att vara missnöjd med.

Med ett silver med mig hem har jag presterat på en nivå som jag ändå tror att jag kan göra om det stämmer på ett bra sätt.

Skulle guldmålet nås så har jag gjort ett lopp som är nära det perfekta för mig i Varvet tror jag.

Samtidigt vet jag ju sett till förra året, när jag också siktade på PB och istället landade strax över 1.50, att minuterna snabbt kan rinna iväg om omständigheterna inte är med en den dagen.

Imorgon eftermiddag kommer jag att bege mig till Svenska Mässan och Göteborgsvarvets Expo. Givetvis för att hämta ut min nummerlapp men även för att lyssna på ett par av alla de föredragshållare som kommer att finnas där. Simon Wikstrand från Helsingborg Marathon är en av dessa som jag tänker lyssna på.

På lördag är det jubileum med en femte start i Varvet och det tjugofemte loppet jag ställer upp i sedan det allra första hösten 2011!

Bloggar etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »