Race report: Varvetmilen i Göteborg

Utan något specifikt fokus alls på att träna snabbhet, i form av intervaller eller så, var det svårt att veta vad som skulle kunna komma ut av årets första lopp – Varvetmilen i Göteborg.

Tisdagens träningsrunda på 6 km indikerade att jag i alla fall orkade hålla ett högt tempo  så pass långt, men 4 km till och det faktum att jag var sjuk onsdag-torsdag gjorde att det kunde gå lite hur som helst.

Soligt och klarblå himmel i Bollebygd byttes mot växlande molnighet och rätt kall vind ifrån väster. Trots det så var det utan tvivel bäst förutsättningar av alla de år jag sprungit det här loppet.

Banan har modifierats något genom åren och i år lite mer pga av alla de byggen som är på gång i Frihamnen. Förändringarna är helt klart till det bättre med betydligt färre snäva passager och tvära kurvor.

Första varvet av två flöt på utan några som helst problem och jag passerade 5 km på 22:30 vilket snabbt uträknat innebar att det var minst lika snabbt andra varv som gällde för att göra SUB 45 för första gången i loppet. Den goda känslan och flytet höll i sig långt in även på andra varvet och det var egentligen först upp emot 8 km det började kännas ansträngt och väl inne på sista kilometern var det, som sig bör, rejält jobbigt in i mål.

Klockan stannar på 44:29 och därmed ett andra varv på 21:59.

Med tanke på osäkerheten inför är det grymt skoj att prestera detta och att göra det på det viset med en känsla av kontroll som utan tvekan ger mersmak. Det är bara 21 sekunder i från PB på milen, det är PB i loppet med 45 sekunder och det är ett uppnått silver-mål i själva loppet och uppnått brons-mål för hela året.

Att inte har hetsat med intervaller av olika slag utan bara tränat på i god ordning i ganska många veckor och månader nu, med fokus på kontinuitet och skonsamt, känns i det här perspektivet som helt rätt inför vår, sommar och höst med andra och ännu roligare mål där fokuset under vintern verkligen ska komma till rätta!

Att jag med tiden med stor sannolikhet har säkrat en plats i startgrupp 5 eller 6 i Göteborgsvarvet är bara en bonus i sammanhanget.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »