Nedräkning till Helsingborg Marathon

helsingborg

Sommaren går fort oavsett vilket väder vi har. Så är det faktiskt.

Med det går även tiden rasande snabbt fram till en stundande höst och det maratonlopp jag ska bemästra i Helsingborg den 3:e september.

Bara en månad kvar och jag skulle ljuga om jag påstod att jag känner mig hundra procent förberedd och i form.

Själva formen finns det fortfarande bra med tid att slipa på efter en snart en månads semester. Ett par veckor med många och korta löprundor (5-7 km + ett på 10 km) i Grekland och sedan en vecka hemma med lite längre pass.

Dock har det spökat lite med en rejält stukad fot under Greklandsveckorna och nu ett högerknä som börjar göra ont efter ett tag vilket spolierade ett tänkt långpass igår. Just knäsmärtan kommer ifrån en ömmande muskel i skinkan så egentligen är jag inte så orolig för att det ska ställa till det framöver om jag bara tränar på smart närmsta veckorna.

Behöver trots allt få till ett långpass ytterligare och allra helst i slutet av den här veckan.

När det väl är dags för start i Helsingborg tredje september handlar det om att försöka dra nytta av den erfarenhet som trots allt finns även ifrån maratondistansen numera. Samtidigt är det på alla sätt och vis två vitt skilda lopp att springa New York och Helsingborg. Från ett av världens allra största lopp med nästan 50 000 deltagare till ett i sammanhanget genuint och familjärt sammanhang med vad det verkar under 1000 startande. Från en ikonisk storstad med nyckfullt väder till Sundets pärla i början av hösten.

Jag ska inte heller ljuga om det faktum att det finns ett mål i mitt huvud gällande en tid. Det handlar om att jag så oerhört gärna vill kunna ta mig runt under 4 timmar och klara av att hålla ihop ett helt maraton på det viset som jag någonstans hoppades på redan i New York men som av flera orsaker inte gick vägen den gången (4:06,47).

Nyckeln är att klara av att springa första tre milen i ett så lugnt tempo att det inte känns slitsamt. Utan att veta dagsformen när det väl är dags så handlar det om att passera halva sträckan på runt 1:56 (5.30/km) för att sedan kunna springa andra halvan på knappt 2:04 (5.52/km).

En annan nyckel är att fylla på med energi redan i ett tidigt stadium i loppet. Från 6-7 km ska jag fylla på med mer än bara vätska och vätska måste vara med redan från första depån efter 5 km.

Tankar en månad före en för mig rejäl prövning är en sak. Vad som händer fram tills dess och hur form och annat ser ut när det väl är dags är något helt annat. Men oavsett har nedräkningen börjat.

 

Bloggar etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »