Den personliga hälsan är bara ditt eget ansvar

Om man inte lever så som man borde för att ha hälsan och ett gott liv så  krävs det som vuxen personliga uppoffringar och förändringar i vardagen för att slå in på ett hälsosammare liv. Som barn är man i händerna på samma vuxna människor och deras val i livet.

Den mediala hälsotrend som pågått en längre tid nu kan inte undgå någon människa. Träningsformer och kostråd är lika många som dagarna på ett år och det svåra för den oinvigde är att veta vad av allt som är det rätta att ge sig på för att förändra livet och skapa en bättre hälsa.

Det finns givetvis inget halleluja-råd att ge men jag skulle ändå vilja påstå att det handlar om att snarare börja från grunden med sin kondition på enklast möjliga vis snarare än att sätta pressen på sig genom att köpa dyra gymkort eller universalmaskiner som garanterat kommer att samla damm i källaren snabbare än något annat. Om man börjar med att förbättra grundförutsättningen, som ändå är att orka, så växer förutsättningarna att på ett betydligt mer angenämt vis stegra detta och hitta sin väg till en bra vardaglig motion. Om det sedan landar i att promenera eller springa ett par tre gånger i veckan eller accelererar till ett nytt stort intresse med hög intensitet och inspirerande tävlingar som motivation är inte avgörande. Det som är avgörande är att det bara är du själv som kan ta kontrollen över din hälsa.

Ibland förekommer det rubriker och reportage i media som går ut på att det finns ett ökande gap mellan olika människor och deras fysik både i form av styrka och motion. Jag hyser inga tvivel om att det stämmer men det stör mig enormt mycket när det framställs som något annat än att det faktiskt handlar om alla dom som sitter med minuskonton att faktiskt göra någonting åt sin situation!

Till viss del verkar det mer vara sociala medier och vad som delas där som är ett större problem för många än att människor faktiskt aktiverar sig. Det tycks vara mer provocerande att läsa om det där underbara träningspasset och se en skön svettig träningsbild, tillsammans med hashtags, än vad det är att läsa och se om människor som äter glass, dricker Coca Cola eller super på krogen.

Jag säger inte att något av detta enskilt är ett problem. Vare sig träningen, glassen, Coca Colan eller spriten på krogen behöver vara ett bekymmer men när det tycks uppröra så många med det förstnämnda att det ses som en hetsfaktor i samhället så är det ett problem som jag inte riktigt vet hur vi hamnat i.

Verkliga problem, inklusive människor som saboterar sin egen kropp med för mycket träning och för lite mat, ska givetvis tas på fullaste allvar. Men det verkliga problemet i samhället idag är fortfarande, oberoende av innevarande träningsvåg, att för många människor rör på sig alldeles för lite och detta kombinerat med en kosthållning som inte är långsiktig nog för ett hälsosamt liv.

Hälsotrenden finns runt omkring oss men att se bilder och hashtags om detta som ett hetsande är enligt mig helt fel sätt att ta sig an det hela. Se det istället som en inspirationskälla att själv börja gräva fram ditt eget lite piggare och mer hälsosamma liv ur.

Det är också oerhört provocerande att ifrågasätta den kost som många av oss är uppväxta med under 70- 80- och 90-talet. Inte heller där handlar det om att vara nitisk och sätta sitt hopp till något som ska ersätta pastan och riset fullt ut. Men en större variation ifrån att fortsätta äta en kost som dokumenterat inte är bra nog för den tid vi lever i vore på sin plats hos betydligt fler och inte minst med tanke på barn som växer upp just nu med än mer förändrad värld och med betydligt större utrymme till stillasittande liv än vad vi ens kunde tänka oss för 20 år sedan.

Det här handlar inte om människor som har dokumenterade hälsoproblem, med klara diagnoser som behöver medicinsk behandling, och som behöver handfast hjälp för att ta små små steg mot ett bättre och hälsosammare liv eller för att kanske rent av överleva på kort sikt. Det här handlar om den stora massan av människor som fortfarande, hur stor hälsotrenden än må vara, befinner sig en bra bit ifrån vad som är långsiktigt bra för deras liv och då även för deras barns framtid.

Gå ut i påsksolen och gör något som anstränger lite mer än vanligt. Ät god mat men överdriv inte sådant som alla innerst inne vet påverkar negativt. Låter det tråkigt? Ja, det är nog i alla fall bättre än att tro sig själv om att kunna växla om till ett nytt liv ett specifikt datum och sedan hålla i det. Börja idag och ta små trippande steg mot en förbättrad hälsa som handlar om både det fysiska och mentala måendet.

 

Translate »