Bra formbesked i seedningsloppet

Egentligen behöver jag inte springa något seedningslopp till Göteborgsvarvet i år. Den tid jag gjorde i Prinsens Minne i höstas kommer att ta mig till en mycket bra startgrupp ändå.

Men jag ville ändå springa dagens lopp i frihamnen för att ser hur formen ser ut jämfört med senaste åren och jag trodde nog att det skulle ge ett positivt besked med tanke på hur det känts sista tiden. Dock har en ond rygg senaste dagarna ställt till det lite och jag hade inget egentligt mål i förmiddags.

Idag sprang även min bror Daniel loppet och för hans del var det just seedning för första varvet i maj.

Förutsättningar idag var inte på något vis ultimata med en mycket stark vind som sällskap på den 5 km långa varvbanan. För Daniels del blev det en tid strax över 52 minuter och för egen del stannade klockan på 45:14 vilket med tanke på förutsättningarna är en tid jag är enormt nöjd med. Det var kämpigt på andra varvet fram till 8 km men jag lyckades ändå få till en bra avslutning och tiden är faktiskt den bästa jag gjort på den här banan under tre års tid och detta utan någon superkänsla.

Sedan är det faktiskt så att just Daniel tillsammans med min äldsta bror Peter kommer att vara med i New York i höst när jag springer NYC Marathon. Så jag blir inte ensam utan familj däröver. Det känns mycket bra nu när inte planen om att fru och barn skulle vara med inte kunde genomföras.

Nu övergår planerna till ett fokus som går ut på att springa långt och länge. Det handlar om att  peta in långpass som blir extrempass i min bok. Pass på 3-3,5 timme behöver jag få till en gång i månaden om inte New York ska bli en obekväm upplevelse.

Det handlar om att vara förberedd på att springa fyra timmar i ett tempo på 5:30-5:40/km för att nå det enda målet rent tidsmässigt – under 4 timmar över 42,2 km. Det innebär givetvis inte bara långt och länge. Det gäller givetvis att bibehålla känslan för fart också så att det inte är 5:30-tempo som jag faller in i.

För mig är det fortfarande okänd mark vad som sker när tiden passerar 2 timmar på ett träningspass. Jag hoppas att det inte blir en fullkomligt katastrofal upplevelse.

Translate »