2015 – året med den stora utmaningen

2015. Nytt år och nya planer för mycket och däribland träningen i mitt liv.

Om jag börjar från slutet så innehåller det här året den stora finalen på en lång plan när jag 1 november har för avsikt att springa i mål i Central Park efter 42,2 km på New Yorks gator i stans berömda maraton. Inget annat mål är viktigare än detta 2015 och vägen dit är etapper på vägen.

Men jag vore inte den jag nu är om det inte också finns tankar om delmål och utmaningar på vägen fram till Staten Island en tidig morgon i november.

Den tänkta träningsmängden kommer fortsätta att öka i ungefär samma takt som 2014 vilket på årsbasis innebär ett kliv från 1200 till mellan 1500-1600 km. Nu är klivet inte så stort som det kan tyckas då jag redan under hösten legat på en nivå som motsvarar 1400.

Återupptagandet av träningsprogrammet från Aktivitus sker i vecka 3 och sträcker sig då in i mitten av april. Någonstans runt denna tid kommer ett nytt test att genomföras som blir grunden för ytterligare 16 veckors program. Här tänker jag mig att det behöver anpassas för att få en bra uppladdning för Göteborgsvarvet 22 maj så att det inte bara blir fullt ös hela vägen dit. Rent praktiskt borde det innebära att andra programdelen avslutas i början av augusti.

Tiden fram till november, som består av 12 veckor, kommer jag att lägga upp en plan själv för där det ingår ett par lopp över 21 km i tankarna – Prinsens Minne och premiären på distansen i Kretsloppet Borås. Det sistnämnda loppet går 19 september och sedan återstår 6 veckor där allt ska balanseras på bästa vis fram till 1 november.

Så ser den grova träningsplanen ut med tre lopp inräknade. Till dessa tre halvmaror kommer jag att testa formen på milen i seedningsloppet i Göteborg i slutet av mars och sannolikt återigen springa 5 km i Blodomloppet början juni. Detta leder osökt in på frågan om tidsmål vilket ju är en viktig sak för mig och min drivkraft.

5 km – 20:59 (21:30)

10 km – 42:29 (44:08)

15 km – 1.15:00 (1.11:23)

21,1 km – 1.39:59 (1.41:08)

Som jag skrev redan i höstas, efter att ha klarat SUB45 på milen, så tror jag att målet på halvmaran är svårare att nå än det på milen. Loppet i Halmstad där nuvarande PB sattes i augusti var så perfekt i alla delar vilket inte var fallet på milen i Kretsloppet.

Oavsett vilket så ser jag inte Göteborgsvarvet i maj som platsen att gå under 1.40. Snarare är det återigen Halmstad, eller möjligtvis Borås, som är platsen för detta om det ska ske i år. I Göteborgsvarvet handlar det om att göra det bättre än förra året vilket innebär bättre än 1.48:38. Ett rimligt mål där är SUB 1.45 och sedan får förutsättningarna avgöra resten…

Återgår jag sedan till mina kära mil och potentialen för att förbättra 44:08 så är min absoluta ambition att det ska ske i slutet av mars i seedningsloppet till varvet i Göteborg. Jag springer där dels för att testa formen men även för att jag vet att det finns bra möjligheter just på den banan. Om det sedan räcker hela vägen till 42:29 är en helt annan sak.

5 och 15 km är inte prioriterade på något vis. 15 ger sig på något vis automatisk om det går bra i en halvmara.

Egentligen är ju detta de tidsmål som gäller för 2015 men det finns ju faktiskt ytterligare en distans som vare sig jag vill eller inte kommer att resultera i ett tidsmål: 42,2 km i New York.

Alla visdomsord som finns att säga om premiären över den sträckan, och inte minst i New York i november månad, är att man inte ska ha något annat mål än att ta sig runt. Givetvis är också detta det mål som överskuggar eventuell tid. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka tankar om det och på något vis tror jag att det är nödvändigt för mig att kunna kontrollera vad den ena eller andra km-tiden innebär i en sluttid.

Ska man gå på mer eller mindre vetenskapliga översättningar av vad tider på halvmaran innebär på den dubbla distansen så ska jag ta sikte på en tider under 3 h 40 minuter vilket är samma tempo som det jag höll i Göteborgsvarvet förra året (5.09/km).

Även om jag efter detta förbättrat mig så kan det inte vara rimligt att sätta upp detta som ett riktmärke i det här sammanhanget. Istället ser den lite tråkigare målsättningen ut så här:

Jag vill genomföra New York Marathon 1 november på ett sätt som innebär att jag tar mig runt och att det sker på en tid under 4 timmar!

I det moderata tidsmålet landar man på 5,41/km. Det låter även för en debutant som något helt överkomligt.

Om jag ska spetsa till det lite och höja ribban till något som inte är ett mål i sig men något att ta sikte på så skulle jag lägga den ribban på att klara 3 timmar 50 minuter. Det ligger mitt emellan det ouppnåeliga teoretiska  och det tråkiga om 4 timmar.

 

Translate »