NYC Marathon 2014 idag – 364 dagar kvar för mig

Streamen från ABC7 och deras livesändning från tidig morgon på Staten Island och starten av TCS New York Marathon 2014 har sysselsatt mitt intresse under eftermiddagen.

Jobbiga yttre omständigheter i New York med 5-6 grader och en tuff vind som spolierade alla möjligheter även för eliten att kunna prestera på den nivå man ville. Banrekord var uttalat men detta var man långt ifrån den här dagen.

Eliten har gått i mål senaste timmen. Först damerna och en stund senare herrarna. Samtidigt är det ju nu, när dom är i mål som loppet på något vis övergår till vad det egentligen handlar om – en enorm upplevelse för alla dom andra närmare 50 000 löparna som tar sig runt 42,2 km så som jag själv har tänkt att göra om 364 dagar.

Senaste veckan har jag läst en hel del om loppet för att så sakteliga börja ställa in mig på vad som väntar och krävs för att ändå kunna genomföra ett så stort mål så lugnt och sansat som det nu är möjligt. Av alla de råd som sägs av personer som, på vitt skilda nivåer har sprungit i New York, så är det tre saker som återkommer:

  • Se till att ha rejält med kläder på dig inför starten. Kläder som du kan behålla och sedan kasta ifrån dig så sent som möjligt. Det är många timmars väntan och att frysa sig fram till starten tar enormt mycket energi som kan påverka hela loppet och upplevelsen.
  • Hur inspirerande och känslosamt det än är att komma in på 1th Avenue på Manhattan efter halva loppet och möta de enorma mängder människor som finns där så gäller det att behärska sig och inte springa på snabbare än vad man klarar. Det straffar sig alldeles oavsett nivå i ett senare skede i loppet.
  • Om du hamnar på det undre planet på Verrazano-bron så ska du under alla omständigheter undvika att springa i ytterkanten av bron ut mot vattnet. Det som kommer skvättandes uppifrån är inte regn utan urin från löpare som stannat på det övre planet och pissat…

Inte minst det första tipset var högaktuellt idag och man såg många som sprang med jackor i starten och kastade dom efter en bra stund in i loppet. För mig är det obegripligt hur många det ändå var som drog iväg i bara shorts och linnen på sig. Personligen hade jag frusit ihjäl.

En annan sak man kan se är att det inte är ett lopp med trängsel. Breda gator och avenyer innebär gott om plats för alla. 50 000 löpare i New York går inte att jämföra med ungefär lika många i Göteborgsvarvet med betydligt smalare och tajtare gator.

Loppet pågår fortfarande för fullt och de som nu går i mål gör det runt 3 timmar. Jag vet att jag i bästa fall kommer att behöva räkna med en dryg timme till 1 november nästa år.

Det som nu sker är att man hos Springtime Travel redan 1 december i år öppnar förhandsanmälningarna för loppet 2016. För min del kommer jag i februari/mars nästa år att få göra min bokning av flyg och hotell för vistelsen i New York. Det handlar om från 4-8 dagar och ett tiotal olika hotell som i de flesta av fallen ligger på Upper West Side i höjd med målgången och en rad andra aktiviteter under veckan. Bokningen av detta måste ske med Springtime då en garanterad startplats via dom förutsätter allt övrigt kring resan avseende boende och flyg.

Sannolikt innebär det utresa måndag eller tisdag och hem igen en vecka senare. Det går också att kombinera det hela med en vistelse i Miami med sol och bad veckan efter loppet…

Det ska också bli intressant att se om någon av de personer (förutom fru och barn) som sagt att dom ska stå på 1th Avenue verkligen kommer att vara där. Det vore extra kul givetvis!

Med mindre än ett år kvar (nästan nervöst att bara skriva det…) så behöver jag sätta en plan för dessa månaderna. En årsplan för mig har utgått ifrån kalenderår sedan jag började springa på allvar. Nu kommer jag att sätta en plan med hjälp av de tester jag gör på Aktivitus i veckan som kommer med den 16 veckor långa plan som dom utformar baserat på testerna och mina personligt uttalade mål vilket givetvis är loppet om ett år.

Testerna och planen med hjälp av Aktivitus kostar givetvis en del men det är faktiskt något som ingår i vad som kan regleras via friskvårdsbidrag på mitt jobb. Tanken är därför att efter de 16 veckor som jag nu betalar för och får en plan för ska boka in en ny tid på nytt år. Dels för att se om det givit önskad effekt och dessutom kunna få en ny 16 veckors plan att utgå ifrån. Det skulle i princip innebära att när vi är framme vid midsommar nästa år så är två Aktivtus-perioder avklarade och jag slutför 20 veckors träning på egen hand.

Det ger en plan indelad i tre etapper och med möjlighet att sätta upp delmål med dessa.

Alldeles oavsett är det ett spännande löparår för mig som har sin början idag i och med NYC Marathon 2014.

Translate »