Dags att knäcka SUB45 en gång för alla?

På lördag är det dags för ett kärt återseende. Efter att förra året ha missat på grund av en semestervecka på Cypern så ska jag då springa Kretsloppet i Borås igen.

Kretsloppet var det första loppet någonsin som jag sprang 2011. Den gången tog jag mig, helt slut, runt på drygt 52 minuter. året efter kapade jag nästan fem minuter och sprang in på 47,32.

Sedan dessa har jag vid ett par tillfällen sprungit milen snabbare än så. Båda gångerna i seedningsloppet till Göteborgsvarvet i Frihamnen i Göteborg – 45,33 förra året och 46,43 tidigt i våras.

När det nu är dags för Borås igen så sker det på en delvis annan bansträckning än 2012. Starten, en sträcka mellan 4-5 km och sista kilometern är omlagd och vad jag kan se hel och hållet till det bättre. Det ska inte innebära lika stor risk för trängsel vilket givetvis underlättar om man vill sikta in sig på en bra tid så som jag vill.

Det krävs nog ingen vågad gissning, från någon som följt mig någorlunda noga de senaste åren, för att förstå vad målsättningen är. Det handlar om att jag nu, återigen, har ställt in siktet på att ta mig under 45 minuter för allra första gången. 

Nyckeln för att lyckas med detta är givetvis en bra form, vilket jag tror att jag har igen så här en dryg månad efter urladdningen över 21K i Halmstad. Det var några sega veckor direkt därefter men sedan någon vecka tillbaka har det varit en lättare känsla igen.

En annan nyckel är att lyckas behärska farten i inledningen så att det helt enkelt inte går för fort. Även om det krävs ett snitt under 4,30/km så ska den första kilometern inte gå snabbare än 4,45 i min plan. Därefter handlar det om att öka farten successivt och sedan spurta sista kilometern…

En sista nyckel är som vanligt vädret och där ser det ut att bli helt perfekt!

Jag känner relativt stort självförtroende i att det ska kunna gå vägen den här gången. Det känns i kroppen som om det skulle kunna ske med någorlunda god marginal.

På lördag eftermiddag hoppas jag kunna säga att det stämde och att jag kan bocka av även det här målet i min bok.

Translate »