Vad ska jag och mina löparskor klara 2014?
Nytt år och många tankar om vad jag vill uppnå med min löpning under kommande 365 dagar.
Jag har ju ett långsiktigt mål som, även om det är 22 månader kvar till start i New York Marathon, kommer att påverka hur jag tänker mig att jag behöver träna i alla fall från hösten och framåt då det krävs en anpassning till längre sträckor än upp till 21 km. Men det överskuggande målet fram till sommaren är att försöka vara i så bra fysisk form som är möjligt till 17 maj och starten av Göteborgsvarvet.
Ökningen från 10 till 17 km per vecka senaste året behöver givetvis fortsätta att stegras med tanke på detta. Men det kommer nog att bli utifrån vad som ska ske före och efter sommaren. Det innebär att kortsiktigt lägga på ytterligare 4-5 km i snitt per vecka fram till varvet.
Om jag sedan funderar över vilka lopp jag ska/vill springa 2014 ser en grov plan ut så här:
23 mars – Göteborgsvarvets seedningslopp 10 km: Vill se om jag gjort några framsteg sedan förra året och kanske lyckas ta mig under 45 minuter den här gången.
26 april – UT-milen i Ulricehamn 10 km: Loppet jag fick bryta förra året pga av skada. Start här är helt beroende på hur det känns i kroppen med bara 3 veckor kvar till…
17 maj – Göteborgsvarvet 21,1 km: Detta är oberoende av allt annat första halvårets stora mål där jag hoppas att både kropp och yttre omständigheter är med mig i det här mitt andra försök över distansen.
20 september – Kretsloppet i Borås 10 km: Förra året var jag inte hemma när loppet gick. I år vill jag testa på det igen.
19 oktober – Amsterdam Half Marathon 21,1 km: Tänkt som en premiär för ett lopp utanför landets gränser. Halvmaraton på en platt bana i skön höstluft.
22 november – Stockholm Tunnel Run 10 km: Ett once in a lifetime-lopp innan trafiken släpps på Norra Länken i Stockholm.
Det var grundplanen ut men det är bara Göteborgsvarvet och Stockholm Tunnel Run som är definitiva. Allt annat är helt öppet för fortsatta funderingar, val av något helt annat och kanske kompletteringar med ytterligare något över sommaren som i den här planen är helt tom.
Att sätta upp resultatmässiga mål är alltid vanskliga att göra. Inför 2013 handlade det om att få till en kontinuitet som innebar att nå upp över 100 rundor för året.
I år handlar det inte lika mycket om att fortsätta ha antalet rundor som ett huvudmål, även om det också ingår, utan mer om att utöka antalet kilometer från 900 till någonstans runt 1200. I det kommer jag även att räkna in den längdskidåkning som eventuellt blir av. Om jag kommer igång med någon cykling till våren/sommaren återstår att se, men det blir i så fall utanför den planen liksom en bibehållen styrketräning som komplement.
Med tanke på 2015 borde jag säkert öka ännu mer, men jag vet hur min kropp har reagerat tidigare när det blivit för mycket på en gång och därför håller jag det på den här nivån. Om det sedan innebär 115, 130 eller 150 rundor spelar mindre roll. Bara för att illustrera det hela vill jag visa hur min successiva ökning av antal km per vecka har sett ut under de senaste två åren:
Det handlar också om att medvetet se till att inte springa på för hög intensitet så ofta som det lätt faller in i. Inte minst under mörka, kalla vinterrundor är det enormt svårt att ta det lugnt och fint. Istället vill jag får det hela överstökat lite för snabbt med resultatet att jag tar i mer än jag borde för stunden.
Tittar jag ändå på tidsmål så skulle en rimlig översikt kunna se ut så här sett till nuvarande PB:
5 km – 20:59 (21:39)
10 km – 44:59 (45:33)
15 km – 1.15:00 (1.18:39)
21,1 km – 1.49:59 (1.52:33)
Ska dom här tidsmålen på något vis prioriteras så är det 21,1 km – 10 km – 15 km – 5 km. Detta är mål satta av realisten Fredric. Om drömmaren Fredric får sätta mål så finns det minst ett av dessa som ligger främst….
Jag funderar också över hur den här bloggen ska se ut. Efter mina avklarade 100 rundor har det inte blivit ett inlägg per runda men det ska jag nog försöka återgå till så långt det är möjligt. Det blir för mig själv ett bra sätt att följa min träning. Jag kommer nog också att försöka blanda upp det med lite mer åsikter och tips kring träning som jag snappar upp på olika ställen.
Det handlar ju om att hitta inspiration även utanför sin egen bubbla. En av mina absolut största inspirationskällor är Petra Månström som skriver på SvD:s Maratonbloggen sedan många år tillbaka, som kommer ut med boken ”Det är bara att springa” i mars och som redan efter årsskiftet kommer att dra igång sin podcast Maratonpodden. Det är hennes vettiga syn på allt som har med träning att göra som är så bra. Det finns annars en stark tendens hos många att ingenting är gott nog och ser ner på andra som inte resultatmässigt presterar tillräckligt bra.
En annan inspirationskälla är att se människor runt omkring sig prestera bättre och bättre även om det inte alltid går på räls. Min fru är en sådan person som inte låter andras prestationer påverka hennes envishet att fortsätta och sakta bli bättre.
Det är också inspirerande att se alla andra som tränar och deras rundor som dyker upp på Runkeeper, Facebook eller Strava. För många är det uppenbarligen ett irritationsmoment – för mig kan det vara skillnaden mellan att själv sticka ut en motig mörk kväll istället för att sitta kvar i fåtöljen.