Race report – Göteborgsvarvet 2018

Ska du planera någonting någon gång under året och vill vara säker på fint svenskt sommarväder? Välj då lördagen för Göteborgsvarvet!

Inget undantag igår. Sol, lätta vindar och 21-22 grader. Kanske några grader för varmt för att springa 21 km i men personligen tyckte jag inte att värmen var någon jobbig del igår.

Jämfört med förra året, när jag inte alls var inspirerad att springa loppet före, så var det nu en sådan där lagom pirrig och nervös känsla i kroppen inför start. Sedvanligt på plats vid startområdet några timmar före start för att fånga in allt och göra det som en rutin. Jag var där tillsammans med min fru och hennes syster. Sedan strålade vi samman med min lillebror på läktaren vid Slottskogsvallen en stund innan jag drog iväg för dom sista förberedelserna innan min start 13.22

Första uppvärmnings-minutrarna kändes lika illa som sista passet före loppet i torsdags. Sedan släppte det och hoppet om att kunna prestera något bra återvände.

Startgrupp 5 är en stor startgrupp men jag hittade redan från startlinjen bra positioner utan att behöva gör allt för många hastiga positionsförändringar.

Min ambition var att sikta på 4:55/km som ett riktmärke för att kunna slå mitt PB på Varvet och gå under 1.44. Första fem några sekunder snabbare med bra och kontrollerad fart hela tiden. Stabilt upp och över Älvsborgsbron för att sedan springa någon kilometer nerför riktigt snabbt så andra fem var halvminuten snabbare.

Tredje femman fram till Götaälvbron gick nästan exakt enligt planen och jag kände mig stark över bron och in i stan. Vid passering 17 km hade jag en dryg halvminut tillgodo för att klara 1.44 och det kändes då inte som några problem alls. Men sista delen uppför Avenyn var segt och av någon anledning lyckades jag inte hålla tempot från tidigare km 17-19 vilket gjorde att den där halvminuten var borta och även PB-tiden från förra året var i fara att inte kunna klaras av om jag fortsatte i samma tempo.

Samtidigt visste jag att jag inte hade tagit ut mig så mycket och var inte trött på det viset. jag kunde öka tempot sista dryga 2 km och tog mig över mållinjen på 1.43:48. PB på varvet med en halvminut och under dom där 1.44. Faktum är att tiden är, som vanligt när jag sätter upp en måltid, kusligt nära. snittid 4:55 är 1.43:43 vilket det alltså saknades 5 sekunder för att nå.

Även om jag ser till placering i loppet är det överlägset bästa jag gjort. Plats 6162 totalt, 5566 bland all män och 733 i min ålderklass H45.

Sammantaget var det med en bra känsla loppet igenom jag genomförde mitt sjätte Göteborgsvarv. Bra fokus, påfyllning av energi enligt planen och vatten på alla stationer från 5 km. Jag tog in omgivningen mycket mer i år än tidigare och kanske att det var mer stöd på fler ställen än jag upplevt tidigare.

Med nästa mål i bakhuvudet vet jag att det fanns mer att ge igår och att då ändå springa mitt snabbaste varv är riktigt roligt. Lite trött i ryggen och någon blåsa men annars inga krämpor dagen efter.

När jag gick i mål strax efter tre igår var det mindre än 14 dagar kvar till starten i Stockholm. Det är en tid av återhämtning och fokus på att bara hålla igång kroppen utan någon egentlig påfrestning alls för min del.

Jag vet att jag har farten. Jag vet med det att grunden är god. Jag vet att jag i Stockholm ska springa i ett tempo som är en halvminut långsammare för att där nå ett nytt marathon-PB. Jag vet att det ska kunna gå, men jag vet också att det kommer bli tufft på ett helt annat sätt än igår och där det kräver betydligt mer pannben mycket tidigare i loppet än sista 3 kilometrarna.

I Stockholm kommer jag att ha sällskap i loppet med min lillebror Daniel, som igår sprang sitt snabbaste varv med stor marginal, och 20 000 andra (fulltecknet i dagarna) när det loppet firar 40 år med ny bansträckning. Vår familj kommer att ta husbilen upp på dagen innan loppet och inkvartera oss på Långholmens husbilscamping.

Just nu är känslan att det var helt rätt att satsa som jag gjorde igår. Hoppas det håller i sig och att kroppen återhämtar sig på bästa sätt närmsta tiden.

Translate »