Rya Åsar Trail Run – en djävulsk utmaning för mig

Att springa något annat än ”vanliga” lopp på asfalt/grus har jag gärna velat göra ett bra tag. Det har bara inte blivit av att jag sprungit något terränglopp under de här åren som jag varit aktiv löpare.

När premiären för Rya Åsar Trail Run annonserades tidigare i sommar så kändes det som ett bra tillfälle.

Så här glada var vi före start

 

Jag har tränat på Rya åsar ett antal gånger och tänkte att det blir bra. Det jag vet nu, som jag inte visste då, var att det delar jag sprungit i inte på något vis var de jobbigaste partierna. Att det fanns en mördande backe efter ungefär 3 km framgick av informationen (300 m backe med en stigning på drygt 70 m).

Att det fanns en kort djävulsk backe redan innan framgick inte. I alla fall hade jag blundat för det och tänkte att vid sidan om den brantaste så var det nog ändå överkomliga 11,5 km. Ack så fel jag hade.

Illustration av hur den där backen fick hanteras av merparten löpare:

Det positiva med det här loppet var att jag inte kunde ha några förväntningar om tider eller annat att hänga upp det hela på. Något nytt och fräscht som fick ge sig självt. Och som det gav sig!

Utan att överdriva är detta rent fysiskt det absolut tuffaste loppet av alla jag har sprungit. 11,5 km terräng i Borås var för mig en större fysisk utmaning än något av mina marathonlopp och det som kan konstateras med detta är kanske främst den nyttiga slutsatsen att terrängträning, alldeles oavsett framtida traillopp, säkert ska vara en större del av min framtida träning.

Mina fysiska förutsättningar för ett traillopp blottades på ett smärtsamt sätt idag och det gav inte på något vis mersmak. Det krävs rejäla förberedelser för att göra det angenämare än idag om det ska ske igen och mer troligt är nog att i så fall ge sig på ett vanligt terränglopp i första hand. Kanske gick jag in i det aningen naivt.

11,5 km klarades i alla fall av på 1.11:34 vilket innebär placering mitt i fältet – 143 av 286 startande män. Inräknat damklassen blev det plats 161 av 446 som kom till start.

 

 

 

Med detta loppet avklarat så är också alla inplanerade lopp för 2017 avklarade. Nästa bokade start är inte förrän Göteborgsvarvet i maj nästa år men jag är övertygad om att fler lopp kommer att planeras in före den starten. Dock inget traillopp…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »