Motion som medicin

Jag tror att alla känner igen känslan av hur det kan vara före och efter att man har aktiverat sin kropp fysiskt.

Före kan det kännas som att den sista stunden är kommen bara vid blotta tanken på att resa sig upp ifrån soffan och röra på sig mer än till toaletten och tillbaka.

När man väl tagit sig i kragen och sett till att både kroppen och hjärnan har fått syre så är det som om en helt ny värld har öppnat sig och det är svårt att förstå motviljan till den där uppfriskande aktiviteten.

Med tanke på att dom allra flesta vet vilken enormt positiv effekt rörelse och motion har för vårt välbefinnande och förutsättningen att nå vår fulla potential så är det oerhört märkligt hur detta ändå inte är en större och viktigare del i lösningen på fysiska och psykiska problem i samhället.

För även om det långt ifrån är den enda lösningen så är det något som utan tvivel kan bidra som en starkt avgörande faktor för väldigt många fler.

Trots att de positiva effekterna, som finns tack vare motion, är väl kända så går det trögt för många inom sjukvården att se detta som en medicinering lika effektfull som piller för många människor som är deprimerade.

Fysisk aktivitet på recept (FaR) har funnits sedan 2001 men det är en oerhört stor skillnad i hur detta används i olika delar av landet. Per tusen invånare varierar det mellan 2,3 utskrivna FaR i Norrbotten till 14,8 i Gävleborg. Det illustrerar vad man inom vården själva konstaterat; att det är en underutnyttjad möjligt med tanke på att det både förebygger och hjälper till att göra sjuka människor friska.

Det är också en tydligt signal till alla arbetsgivare att lyfta fram fysisk aktivitet som en viktig sak för sin personal oavsett om det handlar om rena friskvårdsbidrag eller inplanerad fysisk tid på arbetstid.

Motion och rörelse löser givetvis inte all ohälsa och stress, men rimligen borde denna outnyttjade gratismöjlighet användas mycket mer effektivt än idag. Det är dessutom en otvetydig signal om hur viktigt det är att lyckas aktivera våra barn och ungdomar i skolan på ett vettigt sätt varje dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »