Träningsåret 2015 och en blick in i 2016

Koh Lipe

Det är som allra mörkast på hela året just nu och det är dessutom med fullkomlig frånvaro av vinter och det ljus som lite snö ändå kan frambringa.

Sedan början på december har ambitionen varit att återgå till någon form av normalitet i träningen. Inte i antal kilometer löpning eller i timmar och minuter per vecka – mer att hitta en kontinuitet igen som sakta kan ökas upp. Men det är svårt att få till det och soffan lockar fortfarande betydligt mer än en löprunda i mörker.

Det enda som har blivit mer av, vilket kanske är viktigast i sig, är styrkeövningarna som jag har hållit i senaste veckorna. Tror att det är i dessa jag ska lägga grunden för de mål som ändå ligger alldeles runt hörnet när 2015 övergår till 2016 om mindre än en vecka. Med nytt år återkommer så sakteliga ljuset och med detta också lusten att träna utomhus igen.

Trots att det är ett par veckor kvar så är det ändå läge för en sammanfattning av det här årets träning och vad som faktiskt skett. I det sammanhanget är det oundvikligt att bortse ifrån New York och 42,2 km. Detta var i 10 månader det som styrde alla mina löppass och de lopp som kom på vägen var delmål fram till 1 november.

Allt om New York har jag dock redan skrivit så mycket om i ett antal olika inlägg så om fokus istället läggs på alla andra handfasta delar på vägen så är det för mig personligen en ganska angenäm lista av prestationer innehållande fem olika lopp mellan mars och september med fem personliga rekord:

  • Seedningslopp Göteborg: bästa tiden på den banan med 45:14
  • UT-milen Ulricehamn: inte svårt med PB då jag förra gången bröt loppet, men tiden 45:53 på en tuff milbana är en av mina bästa på distansen oberoende av bana.
  • Göteborgsvarvet: inte min bästa tid på halvmaran men återigen en bättre tid än föregående år. Den här gången under 1,45 och nästan fyra minuter bättre än 2014. Detta trots skoskav från 7 km och in mål efter ett mycket omoget sko- och strumpval.
  • Blodomloppet Göteborg 5km: Tredje året på raken och återigen en bättre tid än tidigare. En halvminut bättre för varje år som går!
  • Kretsloppet Borås, halvmaraton: genrepet inför NYC var halva distansen på en flack bana i Borås och allt detta resulterade i ett nytt PB över distansen på 1.40:40.

Av allt detta, och tillsammans med NYC, så är det ännu ett år där min nivå har varit högre än tidigare. Träningen har givit resultat och det har landat i en mycket större stabilitet och tider som visar detta.

Om man utgår ifrån att jag inte kan eller vill träna mer än vad jag har gjort senaste åren så finns det ändå några saker som irriterar mig och där jag känner att det skulle givit ännu bättre resultat i några av de sex lopp jag genomfört.

Utan några detaljer så handlar det i grunden om förmågan att ta ut mig i slutfasen av ett lopp. Jag skulle vilja påstå att jag är bra på att lägga upp en plan som är bra men förmågan att mentalt pressa mig själv in till sista metern är något som hade tagit mig under 1.40 på Kretsloppets halvmara – det ser jag på min tider och det vet jag när jag tänker på hur de sista kilometrarna genomfördes.

Det positiva med detta är istället att jag därmed har en marginal att gå på för att fortsätta göra det ännu bättre i ytterligare några år framöver. Tiden i Göteborgsvarvet ska utan tvivel kunna bli bättre för fjärde året i rad när det går av stapeln 21 maj. Utan ett korkat skoval finns det minst ett par minuter att ta där. Samma sak gäller distansen 21 km i sig som jag ska kunna springa under 1.40 i Borås eller på en annan flack bana.

Där det är svårast att springa snabbare, och där jag också tror mig kommit närmast mitt allra bästa, är över 10 km. Dessutom finns det ingen riktigt lockande tid att sikta på när jag väl tog mig under 45 minuter förra året.

Vad som sedan händer med tankarna om Lidingöloppet och ytterligare ett maraton under 2016 återstår att se. På den sistnämnda distansen finns det givetvis också en ganska stor potential att springa snabbare än 4 h 6 minuter.

Alldeles oavsett vad så handlar det nog i första hand om att hitta tillbaka till en motivation som räcker till för att sikta emot något av det jag radat upp. Den återkommer säkert med det nya året.

 

Translate »